Oefentherapie Mensendieck

Wat is oefentherapie Mensendieck?

Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van lichamelijke klachten gevolge van een onjuist houding- en bewegingspatroon. Ook kunnen ziekte of bepaalde afwijkingen voor lichamelijke klachten zorgen.

Iedereen beweegt, of het nu lopen, staan, of zitten is. Mensen springen, bukken en tillen, we houden van sport en hebben hobby’s. Iedereen doet dit op zijn eigen manier, maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate.

Het zijn bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat je er niet of nauwelijks over nadenkt. Totdat er iets misgaat of je ergens last van krijgt. Dit kunnen tal van bewegingen zijn, waarbij de spieren niet goed gebruikt worden en de spieren kunnen daardoor overbelast raken.

Welke pijnklachten u ook heeft, Oefentherapie Mensendieck kan een goede behandelmethode zijn. Waarom? Een oefentherapeut leert u begrijpen waar uw klachten vandaan komen. Tevens leert u beter om te gaan met uw rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën en voeten.
staande houding   zittende houding

 

Doel van oefentherapie.

Het doel van de oefentherapie is de lichaamsklachten verminderen, verdwijnen en/of te voorkomen. Hierin wordt bij ieder individu rekening gehouden met persoonlijke bewegingsmogelijkheden en de situatie waarin de persoon zich bevindt.

De oefentherapeut kijkt samen met de patiënt naar de lichaamshouding en de manier van bewegen. Zo wordt de patiënt zelf bewust van zijn eigen lichaam. Wat gebeurt er nu precies als je staat, zit, of loopt en andere dagelijkse bewegingen maakt. Welke spieren en gewrichten werken mee om een beweging uit te voeren. Er wordt niet alleen naar de klacht/klachtregio gekeken, maar naar het hele lichaam. Een ongunstige houding kan vele verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. De oefentherapeut maakt veelvuldig gebruik van spiegels, zo kan de patiënt zelf zien hoe zijn gewoontehoudingen zijn, hoe bewegingen uitgevoerd worden en hoe dit verbeterd wordt naar een gunstige manier van bewegen.

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om gewoontes van jaren te veranderen, de oefentherapeut houdt rekening met omstandigheden thuis en op het werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of u een zittend of staand beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet, of misschien kleine kinderen verzorgt. Tijdens de behandelingen worden veel voorkomende situaties doorgenomen en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen. De oefeningen kunt u thuis of op het werk herhalen.

 

bess2